• 3 reseptiä kollageenista

  Kollageeni edistää ihon hyvinvointia ja ulkoisen kauneudenhoidon lisäksi on hyvä muistaa, että se mitä syömme, vaikuttaa myös ulkoiseen olemukseemme merkittävästi. Kollageeni muodostaa 30 % ihmisen elimistön proteiinista ja sitä löytyy niin ihosta, nivelistä, luista, rustoista kuin verisuonistakin. Kollageeni on ihon tärkein rakennusaine, koska se muodostaa 70 % ihon proteiinista ja auttaa pitämään ihon sileänä ja kauniina.

  Puhdas+ -kollageenijauheita voi käyttää monella eri tapaa. Helpointa on sekoittaa kollageenijauhe smoothieen, veteen tai mehuun, mutta ota myös nämä herkulliset ja ihoasi hellivät reseptit kokeiluun!

   

  Helppo ja nopea kaunistava jäälatte

  Ainekset:
  1,5 dl kahvia
  0,5 dl maitoa tms
  1 ruokalusikallinen vaahterasiirappia tai hunajaa
  ½ teelusikallista vaniljauutetta

  Ohjeet:
  1. Lisää kaikki ainekset blenderiin.
  2. Sekoita kunnes kuohkeaa ja kaikki ainekset sekoittuneet.
  3. Kaada jäiden päälle ja nauti!

  Kolmen raaka-aineen kollageeni-suklaamousse

  Ainekset:
  1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa
  2 – 4 ruokalusikallista raakakaakaojauhetta

  Ohjeet:
  1.Laita kookosmaito kylmään yön yli, jotta maito erottuu kermasta. Avaa kookosmaitopurkki pohjasta ja erottele kerma maidosta sekoituskulhoon (älä kuitenkaan heitä maitoa hukkaan, sen voi käyttää esimerkiksi smoothieihin).
  2. Lisää raakakaakaojauhe sekä kollageenijauhe kookosmaitoon ja sekoita blenderissä 5 minuuttia.

  3. Anna seoksen jähmettyä kulhossa jääkaapissa vähintään 20 minuuttia tai yön yli.

   

  Välipalapallot

  Ainekset:
  2 dl rusinoita tai mitä tahansa kuivattuja hedelmiä
  1,5 dl kookos- / mantelilastuja
  1 dl mantelijauhoja
  1 tl merisuolaa
  1 tl kanelia
  0,5 dl kookosöljyä
  1 rkl vettä
  Kookoshiutaleita pinnalle

  Ohjeet:
  1. Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai blenderissä kunnes seos on tasaista ja kosteaa massaa.
  2. Pyöritä seoksesta palloja ja pyörittele niitä lautasella tai kulhossa kookoshiutaleissa, jotta välipalapallot saavat kivan rapean kookoksisen pinnan.
  3. Anna tekeytyä jääkaapissa 1-2 tuntia.
  4. Nappaa mukaan töihin tai herkuttele makean nälkään!
  PuhdasPlus
 • Terveelliset elämäntavat osa 1. Vesi

  Kesähelteillä riittävästä juomisesta oli helppo huolehtia pitääkseen elimistön nestetasapainon kohillaan, mutta näin päivien viiletessä veden juonti pääsee helposti unohtumaan. Nesteen tarve on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttavat oman fyysisen aktiivisuuden lisäksi ikä ja tieysti ympäristön lämpötila. Pääsääntönä on kuitenkin juoda vettä 1-1,5 litraa päivässä ruoan sisältämän nesteen lisäksi. Säännöllinen vedenjuonti vaikuttaa meidän energiatasoihin, ihon kuntoon ja suolistoon, joten se on yksi helpoimmista tavoista ottaa askel kohti terveellisempiä valintoja elämässä.

  • Vesi auttaa meitä pysymään virkeänä. Nestehukka on yleinen väsymyksen syy, koska se heikentää koordinaatiokykyä, keskittymiskykyä ja reaktioaikaa. Nestevajaus aiheuttaa myös päänsärkyä.
  • Juomalla vettä pitää verenpaineen tasaisena. Liian vähäinen veden juominen laskee verenpainetta ja heikentää esimerkiksi jalkojen verenkiertoa. On siis hyvä nousta välillä ylös ja hakea lasi vettä.
  • Vedenjuonti edistää ruoansulatusta ylläpitämällä suolen toimintaa. Tiedät saavasi riittävästi vettä, kun virtsasi on kirkasta koko päivän ajan.
  • Riittävä vedenjuonti kaunistaa. Sopiva nesteytys auttaa ihosoluja pysymään pehmeinä ja kimmoisina. Heikko nestetasapaino näkyy ulospäin kuivana ihona, jolla esiintyy helpommin myös ryppyjä.
  • Jos juot liian vähän vettä, elimistöön alkaa kertyä kuona-aineita. Veden ansiosta elimistön kuona-aineet lähtevät liikkeelle.

  NÄIN LISÄÄT HELPOSTI VEDENJUOMISTA

  • Juo lasillinen vettä heti herättyäsi
  • Juo joka aterian yhteydessä ainakin yksi lasillinen vettä
  • Pidä vesipullo mukanasi. Juomalla vettä pullosta, tiedät paljonko olet juonut
  • Käytä sovellusta muistuttamaan vedenjuomisesta
  • Jos vesi maistuu tylsältä, saa sitä helposti maustettua sitruunan, limen, kurkun tai appelsiinin viipaleilla. Kurkku ja minttu ovat raikas makuyhdistelmä!
  PuhdasPlus
 • Esittelyssä Puhdas+ Athlete Jori Kota-aho

  Olen mäntsäläläinen liikuntaneuvoja sekä koulutettu ja sertifioitu Personal Trainer. Liikunta on ollut aina tärkeässä osassa elämässäni ja oman nuoruuteni vietin nyrkkeilyn parissa. Voimakas motivaatio yhdistettynä suuriin harjoittelumääriin ja tiedon puutteeseen johti vuoden kestäneeseen ylikuntoon ja liikuntakieltoon. Tämä vaikea vuosi elämässäni jätti omat jälkensä, mutta opetti minulle myös paljon itsestäni. Ylikunnon jälkeen nousin henkisesti vahvempana ja viisaampana takaisin. Varusmiespalveluksen aikana palautin nyrkkeilyn elämääni ja voitin varusmiesten nyrkkeilyn Suomen mestaruuden vuonna 2012.

  Varusmiespalveluksen jälkeen minulle tarjoutui mahdollisuus päästä työskentelemään täysipäiväisesti liikunta-alalle ja samalla kouluttautumaan Pajulahdessa liikuntaneuvojaksi. Tunsin heti olevani omalla alallani, sillä nautin päästessäni parantamaan muiden ihmisten elämänlaatua ja saadessani heidät ylittämään itsensä. Iltapainotteisen työn vuoksi jouduin jättämään nyrkkeilyn ja etsmään itselleni uuden lajin, jolloin löysin kehonpainoharjoittelun ja Street Workoutin. Kehonpainoharjoittelun tarjoamat loppumattomat haasteet ja jatkuva uuden oppiminen ovat vieneet minut täysin mukanaan. Oman harjoitteluni tavoitteena on olla mahdollisimman monipuolinen urheilija. Vuoden 2016 kohokohtanani oli Street Workoutin Suomen mestaruuden voitto -80kg sarjassa. Vuonna 2017 pääsin kilpailemaan Gladiaattorit -ohjelmassa, jossa minulta repesi olkanivelen rustorengas. Pääsin kaikesta huolimatta tuomaroimaan vuoden 2017 Street workoutin SM-kilpailuja. Olen oppinut kuuntelemaan ja kunnioittamaan omaa kehoani, joka tukee tavoitettani kehittyä parhaaksi versioksi itsestäni, niin henkisesti kuin fyysisesti.

  Jorin treenivinkkejä löydät seuraavista kanavista:

  Instagramissa @jorikotis

  Facebook Personal Trainer Jori Kota-aho

  Youtube PT Jori Kota-aho

  Kotisivut www.jorikota-aho.com

  PuhdasPlus
 • Liikkuvan ihmisen TOP-3 tärkeintä ravintoainetta

  Tiesitkö, mitkä ovat liikkuvan ihmisen TOP-3 tärkeintä ravintoainetta?

  Kollageeni – Se kaikista tärkein!

  Kollageeni on elimistömme kierteinen säiemäinen proteiini, jolla on erinomainen joustavuus ja vetolujuus. Sitä esiintyy mm. ihossa, limakalvoilla, jänteissä, rustoissa ja luustossa. Sen tuotanto alkaa vähentyä hiljalleen 25. ikävuoden jälkeen ja keski-iässä sen tuotanto on vähentynyt jo merkittävästi. Tämän huomaa ulkoisesti mm. veltostuvasta ihosta, joka mielletään ikääntymisen merkiksi.

  Aikaisemmin ihmiset usein käyttivät ravintoa monipuolisemmin, jolloin ravinnosta sai enemmän niitä osia (esim. kalan nahka ja eläimen rustot), jotka sisältävät merkittäviä määriä myös kollageenia. Nykyään mm. lihaa ja kalaa käytetään valikoidummin. Usein niistä hyödynnetään lähinnä se osuus, jossa ei ole kovin paljoa kollageenia. Sekaruokavaliossa kollageenia on siis ennen saatu enemmän kuin nykyään. Tämä on merkittävää, sillä elimistön proteiineista kuitenkin n. 40 % on kollageenia.  Nykyinen ravitsemuksemme ei siis tue riittävää kollageenin saantia. Aktiivinen liikunnallinen elämäntapa asettaa melkoiset vaatimukset keholle. Kehon tukirakenteiden täytyy olla erityisen kestäviä ja joustavia.

  C-vitamiini

  C-vitamiini on liikkujalle tärkein vesiliukoinen vitamiini monestakin syystä. Tärkein syy on se, että se auttaa meitä pysymään vahvoina ja kestävinä. C-vitamiini on myös tärkeä antioksidantti ja se vähentää elimistön haitallista hapetusstressiä. Hapetusstressi on biokemiallinen tapahtuma, joka johtaa elimistön kudosten ja molekyylien vahingoittumiseen, ennenaikaiseen vanhenemiseen ja immuunipuolustuksen heikkenemiseen.

  Vaikka liikunta onkin järkevällä tavalla toteutettuna erittäin terveellistä ja hyödyllistä, se lisää hapetusstressiä ja antioksidanttien, kuten C-vitamiinin tarvetta.

  Ihmistä ja hamsteria yhdistää eräs piirre, nimittäin kykenemättömyys muodostaa C-vitamiinia. Siksi tämän vitamiinin saanti on täysin ulkoisen saannin varassa. Kehossa isot määrät C-vitamiinia löytyy lisämunuaiskuoresta, jossa muodostuu stressihormoni kortisolia. C-vitamiini yhdistetään myös terveeseen stressivasteeseen ja se on näin ollen erityisen hyödyllinen ravintolisänä urheilijalle. Vaikka liikunta onkin terveellistä, se on silti aina jonkinlainen stressi eli rasitus keholle. C-vitamiini auttaa kehoamme adaptoitumaan tällaiseen nk. ”positiiviseen stressiin”. Kun stressivasteesi on kunnossa, jaksat paremmin ja palaudut liikunnastakin tehokkaammin.

  Magnesium

  Magnesium on keholle tärkein kivennäisaine. Se on osallisena satojen entsyymien toiminnassa. Entsyymit muuttavat aineita toisiksi aineiksi, hajottavat ja rakentavat niitä ja ovat elämälle täysin välttämättömiä.

  Magnesium on myös elektrolyytti eli se osallistuu elimistön toimintoihin, joihin liittyy sähkövaraus. Tämä on erityisen tärkeää mm. lihassoluille ja niiden supistumiselle ja rentoutumiselle. Magnesiumin puutteesta kärsivät voivat kokea kivuliaita lihaskramppeja ja tämä on myös urheilijoilla varsin tavallinen vaiva. Muita tärkeitä elektrolyyttejä ovat mm. natrium, kalium ja kalsium.

  Sydän on iso ja voimakas lihas. Niinpä magnesium on tärkeä myös sydämen normaalille sähköiselle toiminnalle. Urheileminen on toki sydäntä vahvistavaa, mutta varsinkin iäkkäämmillä ja raskaissa suorituksissa sydämeen kohdistuu myös erityistä rasitusta ja silloin on tärkeä varmistaa sydämen optimaalinen toiminta. Magnesiumin puute saattaa altistaa rytmihäiriöille. Magnesiumia tarvitsee myös luusto pysyäkseen vahvana ja terveenä.

  Siinä missä urheilusuoritukset lisäävät mm. C-vitamiinin tarvetta, ne lisäävät myös magnesiumin tarvetta. Magnesiumin puute urheilijalla ei altista vain ikäville lihaskrampeille, vaan myös muille magnesiumin puutteesta aiheutuville terveysongelmille.
  Kaikki kolme tehoainetta samassa tuotteessa

  Uusi juuri markkinoille tullut Puhdas+ Collagen & Magnesium + C-vitamiini tuote sisältää nämä kaikki liikkuvan tai urheilevan ihmisen tärkeimmät ravintoaineet helposti nautittavassa muodossa. Jauhe sekoitetaan veteen, smoothieen tai palautusjuomaan. Tuote on valmistettu kotimaassa ja se on 100 % lisäaineeton.

  Sami Sundvik, ravintovalmentaja.

  PuhdasPlus
 • Esittelyssä Puhdas+ Athlete Tiina Vaskelainen

  Tiina Vaskelainen
  Sporttinen elämäntapa urheilija ja fitness ammattilainen

  Fitnestä jo vuodesta 2003.

  Terveelliset elämäntavat ja kurinalainen urheilijan elämä ovat asioita joista nautin aivan valtavasti. On ollut mielettömän hyvä fiilis ja huippua kuulua Puhdas+ tiimiin ja viettää aikaa yhdessä. Urheilun ohella työskentelen ravintola-alalla ja toimin urheilumallina, sekä teen silloin tällöin promo-/ esittelykeikkoja.

  Liikunta sen eri muodoissa on kuulunut elämääni aina ja puntti on kuulunut harrastuksiini jo ylä-asteella päälajien vaihdellessa hiihdosta ringetteen, jonka  jälkeen fitness vei minut täysin mukanaan ja on kuulunut elämääni.

  Näitä kilpailuvuosia onkin kertynyt ihan kiitettävä määrä ja vuosiin on mahtunut uskomattomia unohtumattomia hetkiä sekä kilpailumatkoja. On saanut tavata ja tutustua upeisiin ihmisiin lajin ympärillä. Yksi parhaimmista asioista on ollut nähdä, kokea ja elää ammattiurheijijan elämää. Tavoitteenani onkin menestyksellinen ammattilaisuus.

  2005 Body & Fitness Turku 3
  2005 Body Fitness SM Lahti Expo 6
  2006 Body & Fitness Turku 7
  2006 Body Fitness SM Lahti Expo 6
  2007 Body & Fitness Turku 6
  2007 Body Fitness SM Lahti Expo 8
  2009 Fitness Classic Helsinki 3
  2010 Fitness Classic Helsinki 1
  2010 EM Edustus Serbia
  2011 Fitness Classic Helsinki 3
  2011 MM karsinta Lappeenranta 2
  2011 Fitness Expo Helsinki SM 3
  2011 MM serbia 12
  2011 PM Ruotsi 4
  2013 Fitness Classic Helsinki 1
  2013 EM Espanja 7
  2014 Fitness Classic Helsinki 1

  2014 Euroopanmestari ( body Fitness -163cm)
  2015 Fitness Ammattilaisuus ( IFBB pro card ) Figure Pro

  2015 Nordic Pro  Suomi
  2015 San Marino Pro  Italia
  2016 Puerto Rico Pro show Tim Cardner Production USA
  2016 San Marino Pro Italia
  2017 IFBB Elitepro

  2018 

   

  Tärkeintä on matka, ei määränpää ja Tiinan mottona matkalla:

  Älä puhu vaan toimi
  Älä sano vaan näytä
  Älä lupaa vaan todista

   

  Seuraa Tiinan matkaa Facebookissa Tiina Vaskelainen Athlete ja Instagramissa @tinaV_ifbbpro

  PuhdasPlus
 • Esittelyssä Puhdas+ Athlete Marjo Remes

  Marjo Remes, 33-vuotias elinsiirtourheilija.

  Minulle tehtiin akuutti sydänsiirto syksyllä 2009. Siirron syynä oli pitkittynyt flunssakierre, useat hoitovirheet ja lopulta oman sydämen pettäminen aorttaläpän vaatimassa leikkauksessa.

  Siirrosta toipuminen ja kuntoutuminen liikunta- ja työkykyiseksi vaati valtavasti työtä ja kesti useita kuukausia. Työ ei kuitenkaan loppunut siihen kun sairaalajaksot olivat ohi. Uusi sydän tarvitsee erityistä huolenpitoa koko loppuelämän ajan ja entisenä aktiivikuntoilijana ymmärsin liikunnan merkityksen niin itseni, kuin uuden sydämen hyvinvoinnille. Pitkäjänteinen kuntoilu ja urheilu kohti vahvempaa fyysistä ja henkistä suorituskykyä johti lopulta ammattimaiseen valmentautumiseen ja urheilu-uralle. Uuden sydämen myötä minusta tuli elinsiirtourheilija yleisurheiluun.

  2017 Marjo voitti kultaa korkeudessa omassa ikäluokassa elinsiirron saaneiden EM-kisoissa Malagassa ja EM -mitaleja Marjolta löytyykin isompi pino.

  Mitä seuraavaksi?

  Valmentaudun vuorovuosin elinsiirronsaaneiden EM- ja MM-kisoihin. Seuraavat EM- kisat ovat Italiassa kesäkuussa 2018 ja New Castlessa MM-kisat 2019. Lajeinani ovat korkeushyppy, pituushyppy, 100m ja kuulantyöntö. Valmentajanani toimii entinen kansainvälisen tason seitsenottelija Salla Rinne.

  Tarinallani haluan kannustaa ja luoda uskoa ihmisiin, jotka kohtaavat vaikeuksia, mutta myös perusterveitä pitämään huolta itsestään.

  Marjon iloista meininkiä voit seurata blogista marjoremes.fi
  ja Instagramissa @elinsiirtourheilija_marjoremes

  PuhdasPlus
 • Puhdas+ Kollageeni Smoothie

  Maaliskuussa juhlitaan naisia ja me päätimme pitää koko maaliskuun naisten kuukautena!

  Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi saat kaikki kollageenituotteet verkkokaupastamme -20% alennuksella 8.3.2017 asti koodilla NAINEN20. Näiden tilauksien mukaan lähtee myös ihana yllätyslahja!

   

  Mitä se kollageeni sitten on?
  Ihoa nuorentava proteiini.

  Kollageeni muodostaa 30 % ihmisen elimistön proteiinista ja sitä löytyy ihosta, nivelistä, hampaista, luista, rustoista ja verisuonista. Kollageeni on ihon tärkein rakennusaine, koska se muodostaa 70% ihon proteiinista ja auttaa pitämään ihon sileänä ja kauniina.

  Noin 25 vuoden jälkeen elimistö alkaa menettää kykynsä tuottaa uutta kollageenia, joka johtaa useisiin ikääntymisoireisiin, kuten esimerkiksi ihon rypyt, juonteet ja veltostunut iho. Kollageenin tuotanto loppuu kokonaan noin 40 ikävuoden paikkeilla.

  Kollageenin määrä ihossa määrittelee sen, miten nuorelta se näyttää. Jos kollageenin määrä iholla on runsas, se näyttää nuoremmalta, kirkkaammalta ja kiinteämmältä. Jos ihon kollageenin määrä on vähäinen, iho näyttää epätasaiselta, kuivalta ja siinä näkyy selviä juonteita.

  Kollageenivalmisteet korjaavat auringon aiheuttamia vaurioita

  Altistuminen auringon UVA-säteille edesauttaa ihon kollageeni- ja elastiinisäikeiden vahingoittumista. Ajan myötä näiden säikeiden hajoaminen ilmenee ihossa veltostumisena ja ryppyjen muodostumisena. Lisäksi, mitä vähemmän ihossa on kollageenia, sitä suurempi riski on että iho palaa.

  Sisäisesti nautittava kollageeni auttaa rakentamaan ja uudistamaan auringon UV-säteiden rasittamaa ihoa. Kollageeni myös kosteuttaa tehokkaasti ja nopeasti auringon kuivattamaa ihoa. Käyttämällä kollageenia sisältäviä tuotteita aktivoit samalla myös elimistösi omaa kollageenintuotantoa ja kollageenivarastojen säilymistä.

   

  PUHDAS+ KOLLAGEENI SMOOTHIE

  • 100 g mansikoita
  • 2 banaania
  • Maustamatonta jugurttia
  • 1 rkl Puhdas + Beauty kollageenijauhetta
  • 2 dl omenamehua
  • Sitruunamelissaa koristeeksi

  Sekoita ainekset yhteen tehosekoittimessa tasaisen pehmeäksi, kaada lasiin, koristele lehdillä ja nauti.

  PuhdasPlus
 • Helli talvi-ihoa öljyillä

  Puhdas+ valikoimasta löytyy ihania öljyjä, jotka ovat täydellisiä juuri nyt kiristävän ja elottoman talvi-ihon hoitoon. Omalle iholle sopivan öljyn valitseminen voi tuntua alkuun hankalalta, mutta suosittelen lisäämään talven kauneudenhoitorutiineihin iholle täydellisesti sopivia öljyhoitoja.

  ARGANÖLJY

  Arganöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka korjaavat ihon soluvaurioita, suojaavat ja hidastavat ihoa vanhenemiselta. Arganöljyssä on erityisen paljon E-vitamiinia, joka auttaa tulehdusten ja ihoärsytysten paranemisessa, sekä normalisoi kuivaa ja hilseilevää ihoa. Täydellinen öljy käytettäväksi tehohoitona. Arganöljy sopii hyvin esimerkiksi atooppiselle, proriasis- tai akneiholle. Jotkut käyttävät arganöljyä myös meikinpoistoon ja silmänympärysiholle.

  MANTELIÖLJY

  Jos ihosi on normaali tai erityisen herkkä ja arganöljy tuntuu liian voimakkaalta ja tuhdilta, niin mieto manteliöljy on pehmentävä ja ravitseva vaihtoehto. Se sopii hyvin käytettäväksi myös hierontaöljynä.
  Kokeile manteliöljynaamiota hunajan kanssa. Sekoita 1/2 teelusikallista manteliöljyä ja 1/2 teelusikallista hunajaa kunnes ne ovat täysin sekoittuneet. Levitä naamio kasvoille ja kaulan alueelle ja anna vaikuttaa 10-30 minuuttia.

  JOJOBAÖLJY

  Jojobaöljy hoitaa ja ravitsee ihoa ja hiuksia ja sitoo kosteutta. Allekirjoittanut suosittelee jojobaöljyä erityisesti sekaihon hoitoon, mutta jojobaöljy tasapainottaa myös talineritystä ja hoitaa tulehduksia. Öljyä voi käyttää myös öljypuhdistamisen tekemiseen, seerumina yövoiteen alla tai kylpyöljynä. Erityisen ihana öljy käytettäväksi talviaikaan.

  Epäpuhdas iho ja öljyt:
  Yleensä luullaan, että käyttämällä öljyä epäpuhtaan ihon oma öljyntuotanto lisääntyy ja aiheuttaa lisää näppylöitä. Kuitenkin iholle sopivaa öljyä säännöllisesti käyttämällä saadaan talirauhasen tuotanto normalisoitumaan. Näin iho rauhoittuu ja saa ravintoa optimaalisesti. Esimerkiksi nuorelle ja epäpuhtaalle iholle öljyt ovat parempi vaihtoehto, kuin liian kuivattavat tuotteet.

  PuhdasPlus
 • Voiko vatsasi hyvin? 6 helppoa tapaa tukea vatsasi hyvinvointia.

  Lähes puolet suomalaisista kärsii erilaisista vatsan ja suoliston ongelmista. Moni on jo niin tottunut erilaisiin vatsaongelmiin, ettei edes muista miltä tuntuu, kun vatsa toimii normaalisti.
  Kannattaa muistaa myös sanonta ”Ihon kunto on suora heijaste vatsan hyvinvoinnista”. Jos kärsit iho-ongelmista, niiden alkuperä on erittäin todennäköisesti vatsassa. Vatsan ja suoliston hyvinvointi on suorassa yhteydessä mm. vireystasoon, unen laatuun ja mielialaan – eli iho-ongelmat kertovat todennäköisesti myös siitä, että vatsan ja suoliston hyvinvointia parantamalla voisit muutenkin paremmin.

  Vaikka vatsaongelmat tuntuvat joskus todella mystisiltä eikä ongelmien alkuperä tunnu selviävän vaikka sitä miten miettisi, ei vatsaongelmien hoitaminen yleensä ole valtavan monimutkaista. Muutamalla yksinkertaisella vinkillä vatsasi voi varmasti paremmin jo muutamassa päivässä.

  1. Vältä eineksiä ja valmisruokaa, sokeria ja lisäaineita

  Mitä puhtaampaa ja vähemmän prosessoitua ravintoa syöt, sitä enemmän elimistösi saa sen tarvitsemia ravinteita – ja vastaavasti vähemmän ylimääräisiä, kehoasi kuormittavia aineita. Sokeri tai lisäaineet eivät tue kenenkään vatsan hyvinvointia.
  Myös ravintolisien kohdalla sama sääntö – mitä vähemmän käyttämäsi ravintolisät sisältävät lisäaineita, sitä paremmin ravinteet imeytyvät ja sitä paremmin vatsasi voi. Kysy terveyskaupastasi mahdollisimman vähän lisäaineita sisältäviä ravintolisiä.

  2. Pureskele ruoka huolellisesti, juo riittävästi puhdasta vettä aterioiden välillä

  Varaa riittävästi aikaa ruokailuun ja pureskele ruokasi huolellisesti. Älä juo liikaa nesteitä aterioiden aikana, juo vettä pääasiassa aterioiden välillä. Yksi lasillinen vettä aterian yhteydessä riittää varmasti ruokajuomaksi.

  3. Syö riittävästi marjoja ja vihanneksia – saat niistä vatsan tarvitsemia kuituja

  Monen suomalaisen vatsa voi huomattavasti paremmin, kun viljat jätetään kokonaan pois ruokavaliosta. Saat paljon vatsaystävällistä kuitua esimerkiksi kotimaisista marjoista ja vihanneksista – esimerkiksi pussillisesta mustaherukoita saat jo 12 grammaa kuitua, eli lähes puolet päivän tarpeesta (25–30 grammaa).

  Pähkinät ja mantelit sekä avokadot ovat myös hyvä kuitujen lähde.

  Suosittelen lisäämään ruokavalioosi myös akaasiakuitua – akaasiakuitu on täysin gluteeniton kuitu, joka ei sakene nesteeseen sekoitettaessa. Puhdas+ Akaasiakuitu on loistava apu esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivälle, ja loistava lisäkuidun lähde jokaiselle viljatonta ruokavaliota noudattavalle. Akaasiakuitu on helppo sekoittaa esimerkiksi smoothieen, tai lasilliseen vettä. Akaasiakuitua voi nauttia koska tahansa, aterian yhteydessä tai tyhjään vatsaan.

  4. Käytä erilaisia probiootteja

  Vatsan ja suoliston toiminnalle on olennaista hyvän bakteerikannan ylläpito.

  Markkinoilla on tarjolla valtavasti erilaisia probiootteja. Boulardii-hiivaprobiootti on ainoa probiootti, joka kestää kuumaa ruokaa, ja antibiootteja. Boulardii on tutkitusti tehokas myös ulkomaan matkoilla.

  Puhdas+ Boulardii-hiivaprobiootti sopii jatkuvaan käyttöön koko perheelle – myös lemmikeille. Probiootteja kannattaa käyttää etenkin ulkomaan matkojen yhteydessä (aloita 2–3 vk ennen matkaa) ja jokaisen antibioottikuurin yhteydessä.

  Puhdas+ Boulardii-hiivaprobiootin lisäksi kannattaa käyttää myös muita probioottikantoja. Kun olet valitsemassa probioottivalmistetta, varmista että se sisältää vähintään 10 miljardia maitohappobakteeria per kapseli.

  Puhdas+ Vahva maitohappobakteeri sisältää yhdessä kapselissa 10 miljardia bakteeria, neljää maailman tutkituinta bakteerikantaa.

  Toimiakseen kaikki probiootit tarvitsevat ravinnokseen prebiootteja – edellä mainittu akaasiakuitu toimii muista kuiduista poiketen myös tässä roolissa. Akaasiakuidun, vahvan maitohappobakteerin ja boulardiin käyttö yhdessä onkin erinomainen tapa tukea koko vatsan ja suoliston hyvinvointia.

  5. Käytä erilaisia luontaisia hapatteita

  Probioottivalmisteiden lisäksi vatsan hyvää bakteerikantaa tukevat myös seuraavat valmisteet:
  – hapankaali ja muut vastaavat hapatteet
  – kombutscha – vihreään teehen tehty probiootteja sisältävä juoma
  – kimchi – aasialainen salaatti

  Mitä monipuolisemmin käytät ruokavaliossasi erilaisia probiootteja ja luontaisia hapatteita, sitä paremmin vatsasi voi.

  6. Syö enemmän tuoretta

  Edellä suosittelin jo kotimaisten marjojen ja vihannesten syöntiä – niistä saa vatsaystävällisten kuitujen lisäksi myös ruoansulatusta tukevia entsyymejä varsinkin silloin, kun marjat ja vihannekset syödään kypsentämättömänä.

  Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan syö suositusten mukaista puolta kiloa vihanneksia ja marjoja päivässä – tällöin myös entsyymeistä voi olla pulaa. Jos elimistössäsi ei ole riittävästi ruoansulatusentsyymejä, ruoka ei voi sulaa normaalisti. Tyypillisimpiä oireita ovat ruokailun jälkeinen turvotus, ilmavaivat ja närästys.

  Puhdas+ ruoansulatusentsyymi on nopea täsmäapu – noin 15 minuuttia ennen ateriaa nautittu ruoansulatusentsyymi helpottaa entsyymien puutteesta johtuvia vatsaoireita nopeasti ja tehokkaasti. Entsyymivalmiste on jatkuvassakin käytössä turvallinen.

  Vatsan ja suoliston hyvinvointi on kaiken terveyden lähtökohta. Jos vatsasi ei voi hyvin näiden ohjeidenkaan avulla, kannattaa kääntyä osaavan ravintovalmentajan puoleen.

  Teksti: Ravintovalmentaja Sami Sundvik

  PuhdasPlus
 • Vaivaako nivelkivut? Tunnetko jo nämä 3 ravintolisää?

  Nivelkivut johtuen mm. niveltulehduksesta, nivelrikosta tai molemmista ovat yleisiä elämänlaatua ja toimintakykyä haittaavia vaivoja. Monet ovat saaneet apua muutoksista ravitsemuksessaan ja käyttämällä mm. yrttejä ja ravintolisiä. Vitamiineista mm. C-vitamiini on tärkeä. Lääkehoito ja leikkaukset eivät siis ole ainoita keinoja, joihin ihmiset ovat turvautuneet ja joista he ovat saaneet apua.

  Nivelkipujen ja liikerajoitusten taustalla voivat olla kulumat, vammat, pitkäaikaiset virheasennot, inflammaatio eli elimistön hiljainen tulehdus, autoimmuunisairaus kuten reuma tai pohjimmiltaan usein virheravitsemus. Yllättäen myös pitkäaikainen rasitus tai stressi voi niin sanotusti mennä niveliin, sillä stressi heikentää ruoansulatusta aiheuttaen ravintopuutoksia, jotka johtavat elimistön rakenteiden ja toimintojen heikentymiseen. Lisäksi stressillä on elimistöä tulehduttava vaikutus.

  Jos nivelessä on tulehdusta, on tärkeä pyrkiä lievittämään sitä anti-inflammatorisella eli tulehdusta lievittävällä ruokavaliolla. Iholla, hiuksilla, lihaskalvoilla, jänteilla, nivelillä ja rustolla on jotakin yhteistä. Nämä kaikki koostuvat osin samantyyppisistä kehon rakennusaineista. Kun huolehdit ravitsemuksellisesti nivelten hyvinvoinnista, tulet usein kohentaneeksi myös näitä muita kehon rakenteita.

  Näistä rakenteista varsinkin rusto ja nivelet saattavat uusiutua perin hitaasti ja joskus vaurioita ei välttämättä saada ainakaan kokonaan korjaantumaan. Tarvitaan siis myös aikaa ja kärsivällisyyttä. Ihmiset raportoivat kuitenkin usein saavansa jo melko lyhyessä ajassa apua nivelperäisiin kipuihin käyttäessään laadukkaita ravintolisävalmisteita. Tässä tietoa muutamasta.

  MSM-rikki

  MSM eli metyylisulfonyylimetaani on rikkipitoinen yhdiste. Rikki on ihmiskehon neljänneksi yleisin aine ja se on tärkeä mm. maksan myrkynpoistojärjestelmälle ja tukikudosten kuten nivelien terveydelle. Välillisesti se myös lisää antioksidanttikapasiteettia. Emme välttämättä saa ravinnosta riittävästi rikkiä varsinkaan silloin kun sen tarve on kasvanut. Vesiliukoisena rikki myös herkästi häviää mm. keitinveteen. MSM:stä on tehty myös kliinisiä tutkimuksia (Ushu ja Naidu 2004, Kim ym. 2006, Debbi ym. 2011, Magrans-Courtney ym. 2011) joko yksinään tai yhdistettynä muihin valmisteisiin.

  Kollageeni

  Kollageeni on tukikudoksen yleisin säiemäinen joustava proteiini. Noin 40 % elimistön proteiinien kokonaismassasta on kollageenia, mutta ikääntyessä sen tuotanto alkaa vähetä. Kollageenia on erityisesti rustoissa, jänteissä, luustossa, nivelissä ja iholla. Proteiinina kollageeni sisältää aminohappoja joiden saanti voi olla rajoittunutta modernin nykyihmisen ravitsemuksessa. Toisin oli aikana jolloin ravintoeläimistä käytettiin sen kaikki hyödynnettävissä olevat osat. Monet käyttävät kollageenia ravintolisänä parantaakseen ihonsa kuntoa, mutta sitä kannattaa harkita käyttöön myös jos ruokavalio tai ruoansulatus on ollut puutteellista, ikääntyessä tai kun kärsii nivelvaivoista.

  Kondroitiinisulfaati

  Kondroitiinisulfaatti on MSM:n tavoin rikkipitoinen yhdiste. Sitä esiintyy kaikkien selkärankaisten solukalvoissa ja sidekudoksessa. Se on tärkeä osa mm. niveliä ja rostokudosta. Nivelrikossa kondoitiinisulfaatin määrä alkaa vähetä jo rikon alkuvaiheessa. Kondroitiinia käytetään usein ravintolisänä yhdessä muiden ainesosien kanssa, mutta vuonna 2015 ilmestyneen Cochrane Reviewin mukaan siitä on apua myös yksistään otettuna.

  Diplomiravintoterapeutti Nina Saine.

  Puhdas+ OptiMSM ja Kollageeni & Kondroitiinin löydät nyt myös verkkokaupastamme!

  PuhdasPlus