Maailman terveellisin juoma – matcha

Vuosisatoja vanhalla menetelmällä valmistettu vihreä matcha-tee on jopa kymmenen kertaa terveellisempää kuin tavallinen vihreä tee.

Tavallisen vihreän teen terveysvaikutuksista on kohistu Suomessa jo vuosia. Perinteisen vihreän teen jopa kymmenkertaisesti terveellisyydessä peittoava jauhettu vihreä tee “matcha”, on sen sijaan monelle länsimaalaiselle vielä tuntematon ihmejuoma.

Historia

Matchan tarina alkoi Tang-dynastian (960-1279) aikaisista kiinalaisista luostareista. Sieltä munkkien suosima jauhettu tee kulkeutui viime vuosituhannen alussa Japanin vuorille buddhalais luostareihin Eisai-nimisen munkin matkassa. Uusi tee nousi nopeasti japanilaisten munkkien suosioon heidän huomattua pystyvänsä sen avulla keskittymään väsymättä tunteja kestäviin meditaatioharjoituksiin.

Ihmejuomaan ihastuneet munkit ryhtyivät kiinalaisten reseptiä muunnellen kasvattamaan ja valmistamaan omaa jauhettua vihreää teetä – matchaa. Kun teen maine kiiri luostarien ulkopuolelle, se nousi hetkessä myös Japanin eliitin suosioon. Vuosisatojen ajan matcha on säilyttänyt pyhän asemansa japanilaisessa teekulttuurissa ja se on edelleen ainut tee, jota käytetään japanilaisessa teeseremoniassa.

Viime vuosina matchaan ovat ihastuneet myös länsimaalaiset teen ja terveyden ystävät sen ainutlaatuisten terveysvaikutusten ja omaperäisen maun vuoksi.

Terveysvaikutukset

Tutkimuksissa matchan on todettu muun muassa:

– Puhdistavan elimistöä – Matchan sisältämä klorofylli, eli lehtivihreä, auttaa kehoa puhdistumaan ylimääräisistä haitallisista aineista kuten raskasmetalleista ja myrkyllisistä kemikaaleista.

– Parantaa mielialaa – Matcha sisältää runsaasti L-teaniini aminohappoa, joka vaikuttaa rentouttavasti mielialaan.

– Virkistävän pitkään – Matcha sisältää runsaasti kofeiinia, joka on tyypiltään erilaista kuin kahvin kofeiini. Nopeasti nousevan ja laskevan piristyksen sijaan matchan virkistävä vaikutus on tasainen ja pitkäkestoinen.

Matcha sisältää myös runsaasti vitamiineja ja kuitua.

Valmistus

Matcha eroaa kasvatuksen ja terveysvaikutusten ohella tavallisesta vihreästä teestä siinä, että koko lehti juodaan pelkän haudutusliemen sijaan.

Jos japanilaisilta munkeilta kysyttäisiin, matcha tulisi aina valmistaa ja nauttia tarkkaan määritellyn japanilaisen teeseremonian mukaisesti. Seremonian opiskeluun voikin halutessaan upottaa tunteja tai jopa vuosia. Maailman terveellisintä juomaa pääset kuitenkin maistamaan muutamassa minuutissa seuraamalla seuraavia helppoja ohjeita.
1. Lisää puolikas teelusikallinen matcha-jauhetta kuppia kohden noin 80 asteiseen veteen. Liian kuuma vesi polttaa teen ja tekee siitä kitkerää. Jos et omista lämpömittaria, kätevä kikka oikean lämpötilan varmistamiseen on lisätä kiehuvaan veteen yksi kolmasosa kylmää vettä.

2. Sekoita seos tasaiseksi paakuttomaksi nesteeksi bambuisella chasen-teevispilällä, tavallisella vispilällä tai lusikalla. Jos käytät vispilää, sekoita kunnes teen pinnalle muodostuu kauniinvihreä tasainen vaahto. Nauti valmis matcha rauhassa keskittyen, kuten munkit luostareissaan jo vuosisatoja sitten.

Nauttimalla matchaa päivittäin huomaat pian sen yhtä aikaa rauhoittavan, virkistävän ja keskittymiskykyä parantavan voiman; antioksidanttien ja L-teaniini aminohappojen samalla puhdistaessa ja parantaessa koko kehoasi.
(Korkean kofeiinipitoisuuden takia matchaa ei suositella nautittavan yli viittä kuppia päivässä, mutta unettomuuden lisäksi suurempien määrien nauttimisella ei ole havaittu mitään haitallisia vaikutuksia.)

*Lähde: Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967303011336

Matcha-teetä voi nauttia myös jääteen tapaan kylmänä. Voit halutessasi lisätä myös hieman tuorepuristettua sitruunaa tai limeä.