Terveyttä ilman lisäaineita

Puhtaat jauhot purkissa

Puhtaat jauhot purkissa
25.2.2021 Puhdas+

Viime viikkoina on mediassa käyty kiivasta keskustelua huippu-urheilijoiden ravintolisien käytöstä. Erityistä huolta on synnyttänyt ennen kaikkea urheilijoiden käyttämien ravintolisien puhtaus. Me Puhdas+lla olemme tyytyväisiä aiheesta syntyneeseen keskusteluun vaikkakin aiheen pinnalle nostanut doping-kohu oli valitettava ja sellaista ei soisi tapahtuvat missään olosuhteissa.  Jo pelkästään brändinimemme Puhdas+ velvoittaa meidät osallistumaan keskusteluun.

Miten tuotteidemme puhtaus varmistetaan?

Meille tuotteiden lisäaineettomuus on itsestään selvä valinta. Erilaiset lisä-, täyte- ja väriaineet aiheuttavat helposti käyttäjille erilaisia vatsaoireita ja niiden lisäämisellä saavutetaan erittäin harvoin jos koskaan mitään positiivisia vaikutuksia.

Lisäaineettomuuskaan ei yksin riitä takamaan tuotteen puhtautta ja sitä kuvaa nimessämme oleva plussa. Maksimaalisen tuotteiden puhtauden varmistamiseksi käytämme raaka-ainehankinnoissa vain luotettavia ja tunnettuja raaka-ainevalmistajia, jotka pystyvät takaamaan parhaan mahdollisen laadun varmistuksen. Tämän lisäksi vaadimme joka ikisestä raaka-aine-erästä analyysitodistuksen jolla todistetaan raaka-aineen puhtaus eräkohtaisesti.

Raaka-aineiden jatkokäsittelyssä eli lopputuotteiden valmistamisessa luotamme kotimaisten tehtaiden prosesseihin. Kotimaisilta tehtailta saamme vuosittain doping-todistukset, joilla taataan se ettei tehtaan tiloissa käsitellä mitään WADAn (World Anti-Doping Agency) listalla lueteltuja dopingaineita tai muitakaan lääkeaineita.

Kun tuotteemme valmistetaan ilman lisäaineita, jokainen raaka-aine erämme analysoidaan ja kun tehdas sitoutuu tuotteiden valmistuksessa maksimaalisen puhtauden varmistamiseen, voimme ylpeänä printata tuotteen etikettiin nimen Puhdas+. Tällöin myös sopimusurheilijamme Nooralotta Neziri, Maria Huntington ja kymmenet muut voivat huoletta käyttää Puhdas+ ravintolisiä.

Lisäaineettomien tuotteiden valmistamisen hinta

Lisäaineettomien tuotteiden valmistaminen ei kuitenkaan aina ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Käytän tästä hyvänä esimerkkiä helmikuussa markkinoille tarkoitetun E-vitamiini kapseleiden valmistuksen haasteita. Olimme pitkään suunnitelleet kyseisen valmisteen markkinoille tuontia ja kaikki valmistelut raaka-ainehankinnoista, etikettisuunnitelusta ja reseptiikasta olikin jo tehty, ehdittiin jopa tuote lisätä meidän verkkosivuillekin. Raaka-aineen kapseloinnissa ilmeni kuitenkin ongelma. Kävi ilmi että E-vitamiinin sulamispiste on niin alhainen, että vaikka lisäsimme 10% suuremman määrän sellua reseptiikkaan mitä oli suunniteltu, ei valmiste tullut ulos kapselointilaitteesta vaan jämähti sen sisään. Sillä hetkellä formulaatiossa oli 70 % E-vitamiinia, mutta se ei siis toiminut ja koostumusta olisi pakko muuttaa enemmän, jos halutaan tuote tuotannosta ulos, mikä myös tarkoittaisi valmisteen vahvuuden alentamista.

Näiden tilanteiden ratkaisemiseksi on olemassa erillaisia lisäaineita, joista tunnetuimpana muuan magnesiumstearaatti. Magnesiumstearaattia käytetään tavallisesti monien ravintolisien, lääketeollisuuden tablettien, jauheiden ja kapseleiden sekä kosmetiikka- ja ruokatuotteiden valmistuksessa. Ravintolisien valmistuksessa sen pääasiallinen tarkoitus on toimia voiteluaineena, jotta massa saadaan liukumaan laitteistosta kapseleihin. Magnesiumstearaatin käytöstä käydään kiivasta keskustelua ja ainesosaa tutkitaan paljon, sillä sen uskotaan häiritsevän ravinteiden imeytyvyyttä, aiheuttavan vatsaoireita etc. Oli magnesiumstearaatin hyödyt/haitat mitä hyvänsä, me emme Puhdas+ ole valmiita riskiä ottamaan. Samalla tämä tarkoittaa sitä että toistaiseksi Puhdas+ valikoimista ei tule löytymään E-vitamiinikapseleita.

Entä sitten ne ravintolisien hyödyt huippu-urheilijoilla?

Mediassa useat ravitsemusalan ammattilaiset ovat myös kyseenalaistaneet ravintolisien hyödyt.
Puhdas+lla olemme täysin samaa mieltä asiantuntijoiden kanssa siitä että terveellinen ravitsemus on kaiken keskiössä. Keskusteluissa on kuitenkin keskitytty vain suorituskykyä parantavien ravintolisien merkitykseen, unohtaen kuitenkin kehon normaalia toimintaa tukevien ja EFSAN terveysväitteet omaavien ravintolisien, kuten D-vitamiinin merkitys myös huippu-urheilijoilla. Erilaisten ravintolisien tarve on myös hyvin yksinkertaisesti todennettavissa yksilölle labrakokein, joita erityisesti paljon kuluttavien huippu-urheilijoiden kannattaa hyödyntää. On siis väärin yleistää että erittäin harvasta ravintolisästä olisi hyötyä, oli sitten kyseessä paljon kuluttava urheilija, perheen äiti, ikä-ihminen tai teini-ikäinen lapsi.

Teemu Silvennoinen
Customer & Communication Manager
0503225399
teemu.silvennoinen@neworganics.fi